دانشنامه فنی

اصول فرآیند تراشکاری در تولید قطعات صنعتی

تراشکاری-و-گیره-های-صنعتی

تراشکاری یکی از پر قدمت ترین روش های شکل دادن به قطعات چرخشی است که به عنوان یکی از پرکاربردترین شیوه های تولید شناخته شده می باشد. دراین روش مثل کارکرد دستگاه فرزکاری، شکل دادن قطعات مختلف همراه با براده برداری صورت می گیرد؛ به این معنا که  فرم دهی به قطعات با کاهش جرم قطعه اولیه عمل می پذیرد.

عمل تراشکاری به واسطه ی دستگاه تراش و تجهیزات صنعتی همچون میز صلیبی، میز تقویتی، گیره های زیر دریلی و گیره زیر فرز انجام می شود. انوع مختلفی دستگاه تراش اعم از: ماشین تراش عمودی،ماشین تراش پیشانی،ماشین سری تراشی و ماشین تراش مرغک دار و…  وجود دارند  که متناسب با نیاز یکی از انواع  آن برای انجام تراشکاری روی قطعات مورد استفاده قرار میگیرند و در ادامه این بخش از مقالات میکرو صنعت هامون به عملکرد برخی از این ماشین ها و نسبت آن ها با گیره و میز های صنعتی اشاره می کنیم.

انواع ماشین تراشکاری

تراش کوچک مرغک دار : این نام گذاری به جهت این است که اکثر  کار ها بین دو مرغک دستگاه تراش داده می شود به همین دلیل به آن ماشین تراش مرغک دار می گویند . این ماشین به طور کلی دارای دو مدل ماشین تراش کوچک و ماشین تراش پایه دار است .ماشین تراش مرغک دار بیشتر برای تراش قطعات کوچک مورد استفاده قرار می گیرد و مکانیزم انتقال حرکت آن ها به شکل چرخ تمسه ای ساخته می شود .

ماشین تراش نرم شده : این ماشین اغلب در کار های تولیدی استفاده می شود زیرا قدرت تولیدی آن ها بسیار بالا است  و نقطه ی قوت آن نسبت به سایر ماشین ها این است که دارای درجات سرعت بیشتر می باشد و برای تولیدات کم حجم به دلیل استحکام بالا بسیار مناسب و کاربردی است .

ماشین  تراش ابزاری : این ماشین اکثراً در کارهای دقیق و جهت تراش کاری قطعات ظریف و حساس استفاده می شود؛ زیرا دقت بسیار بالایی در مقایسه با بقیه ماشین ها دارد .وظیفه ی کلی این ماشین ، تهیه ی ابزار و شابلون های مورد نیاز کار خانه های تولیدی است . ماشین تراش ابزاری به دلیل این که برای قطعات بزرگ و کوچک مورد مصرف قرار می گیرد، دارای دو ابعاد کوچک رومیزی و بزرگ پایه دار، می باشد.

بیشتر بخوانید: خرید میز صلیبی از تولیدی معتبر

ماشین تراش عمودی : این ماشین به علت این که به شکل عمودی قرار گرفته و حرکات دورانی دارد ، به ماشین تراش عمودی شناخته شده است. در ماشین تراش عمودی، دستگاه قلم‌ گیر به شکل چند ضلعی که به صورت عمودی حرکت می کند .دستگاه سه نظام آن بسیار بزرگ است و دارای حرکت دورانی است. همه ی این ویژگی ها علتی شده تا در انجام  کارهای سنگین و سوراخ کاری مورد استفاده قرار گیرد.

کلیه این ماشین های تراشکاری گفته شده نیازمند به تجهیزات صنعتی دیگر مانن گیره های صنعتی و میز های فولادی صنعتی می باشند، تا کاربر بتواند بهترین نتیجه را پس از انجام کار داشته باشد. بطور کلی نقش گیره های صنعتی مانند گیره زیر دریلی و صفحه تراش را در انجام فرایند های تراش قطعات نمی توان انکار کرد، چرا که این گیره ها با ثابت نگهداشتن قطعه مورد نظر بهترین شرایط را برای کاربر محیا خواهد کرد.

اصول و روش تراشکاری قطعات

کلیه ی قطعه های تراش کاری دارای وصله های گرد، از جمله میله های ساده و غیر ساده، میله های پیچ شده، پولک ها، بوش ها و موارد این چنینی می باشد که واقع، قطعات اصلی ماشین ها و دستگاه های صنعتی و اسباب های فنی را تشکیل می دهند. همچنین تعداد زیادی از ابزارها مثل تسمه ها، تیغه ی فرز، برقوها، و قلاویزها نیز دارای مقاطع گرد می باشند.

طبق موارد اعمال به خصوصی  که قطعات تراشکاری بایستی داشته باشند، آن ها را از مواد مختلف از قبیل  فولاد، چدن، برنز، برنج، مس، فلزات سبک، چوب و یا مواد مصنوعی و نظائر آن ها تولید می کنند. همچنین وضعیت سطح خارجی مقاطع تراشکاری می تواند متفاوت باشد. فرم های مختلف قطعات تراشکاری را به وسیله ی انجام یک سری کار های متفاوت بدست می آورند و طبق همان، قطعات از خارج یا داخل تراشیده شوند. بطور مختصر به ۲ صورت  تراش خارج یا  تراش داخل، مشخص می کنند.

به طور مثال، برای بدست آوردن اشکال استوانه ای، قطعه کار به وسیله ی ماشین تراش به دور محور گردش، حرکت می کند.  در حین گردش، قطعه کار با ابزار تیزی که مقابل آن بسته شده و مخصوص جدا کردن براده از روی آن است برخورد می کند. به این روش عمل براده گیری ،  چرخ یا تراش کاری می گویند و انجام کار مستلزم چندین حرکت متفاوت است.

قطعات به فرم استوانه،  به وسیله ی طول تراشی یا سطوح صاف، از طریق عرض تراشی، قطعات مخروطی از روش مخروط تراشی و بالاخره قطعات فرم دار به واسطه ی فرم تراشی و همچنین پیچ ها از طریق پیچ تراشی تولید و ساخته می شوند.

در اصل عملیات تراشکاری، قطعه کار با یکی از ابزار قطعه گیر مانند گیره زیر فرز و صفحه تراش، به دستگاه بسته می شود. قطعات بلند و باریک می بایست توسط یک کمربند ثابت یا لینیت ثابت و کمربند متحرک(لینیت متحرک) روی بستر قرار یابند . در غیر این صورت، قطعه تحت فشار نیروی برش کاری از خط مستقیم انحراف پیدا می‌کند. این تکیه گاه ها به طور معمول مجهز به سه انگشتی یا غلتک هستند و در حالی که قطعه کار آزادانه حرکت می کند، آن را نگه می دارند. کمربندهای ثابت به شکل مستقیم بر سطح ریل های ماشین تراش بسته می شوند، در شرایطی  که کمر بند های متحرک روی سوپرت بسته شوند،  با آن حرکت می کنند.

به یاد داشته باشید که یکی از اصلی ترین اصول انجام فرایند های ماشینکاری مانند تراش قطعات، ثابت ماندن قطعه و عدم لغزش آن در هنگام انجام فعالیت می باشد؛ که این امر فقط با استفاده از گیره های صنعتی استاندارد و میز های کشویی و تقویتی مستحکم برای شما امکان پذیر خواهد بود.

شیوه های تراشکاری

تراشکاری ساده: این شیوه از ابتدایی‌ترین فرایندهای ماشین کاری محسوب می شود که شی ای که مورد تراشکاری قرار می گیرد، می‌چرخد و در عین حال، ابزار برشی تک‌ نقطه موازی با محور دورانی حرکت می‌کند.  این روش تراش کاری را می‌توان روی سطح داخلی یا خارجی جسم انجام داد . قطعه مورد تراشکاری به طور کل قطعه‌ ای کاری است که تحت عملیات‌های اسکتروژن، آهنگری، و ریخته گری تولید شده‌است.

تراشکاری مخروطی: در روش تراش کاری مخروطی، همان طور که از نامش پیداست، بواسطه اسلاید کامپاند و ضمیمه تراشکاری مخروطی به وسیله ی یک ضمیمه کپی هیدرولیکی از طریق دستگاه و cnc از طریق از ابزار فرم دهی برای تراش کار های تازه کار به کار می‌رود.

پیچ تراشی: برای پیچ تراشی از طریق از ماشین تراشکاری، رنده‌های پیچ بری استفاده می‌شود. رنده‌های پیچ بری قسمتی از رنده های فرم بوده و نیاز است که فرم لبه برنده آن‌ها با شکا شیار دندانه پیچ تطابق داشته باشد. حال با استفاده از ابزار ویژه و استفاده از میله ی هدایت کننده و استفاده از شیوه های گرداندن قطعه و یا به کار بردن ساعت پیچ تراشی؛ پیچ می خورد.

شما می توانید با داشتن یک ماشین تراشکاری استاندارد به همراه تجهیزات نگه دارنده قطعه مانند گیره های صنعتی و میز های کشویی تقویتی و انتخاب یک شیوه تراشکاری متناسب، بیشترین بازدهی را از لحاظ کیفیت کار و زمان داشته باشید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *