یکی از وسیله های کارآمد و پرکاربرد که در فعالیت های مختلف کارگاهی و نجاری مورد استفاده قرار می گیرد، انواع گیره صنعتی است. تنوع مدل و کاربرد در این گیره ها بسیار بالاست و برای انجام فعالیت های مختلف صنعتی می توان از این ابزارها استفاده کرد. در ادامه به توضیح و معرفی بیشتر گیره های صنعتی خواهیم پرداخت.
گیره صنعتی چیست؟
در تعریف و معرفی انواع گیره صنعتی می توان اینطور بیان کرد که گیره یک ابزار کاملا کاربردی برای ثابت نگه داشتن اشیاء در کنار یکدیگر است. این گیره ها در کارگاه های مختلف صنعتی با کارایی و اندازه های مختلف به کار می روند. نحوه کار با هر کدام از این گیره ها نیز با توجه به کاربردی که دارند، متفاوت است. از گیره های صنعتی برای انجام کارهای مختلف در حوزه های گوناگون صنعتی استفاده می شود. متداول ترین کارهایی که می توان با استفاده از این گیره ها انجام دارد شامل موارد زیر می باشد:
- اره زدن
- سوهان کاری اجسام مختلف
- جوشکاری
- تراش دادن اجسام و سطوح مختلف
- سوراخ کردن اشیاء
- چسباندن اجسام مختلف به یکدیگر
- رنگ کردن اجسام و اشیاء مختلف
انواع گیره صنعتی
انواع گیره صنعتی از لحاظ کارایی به دو دسته بندی کلی رومیزی و ایستاده تقسیم می شوند. در هر کدام از این دسته بندی ها نیز طرح و نمونه های مختلف از گیره های صنعتی وجود دارد. قابلیت های موجود در انواع گیره های صنعتی باعث می شود تا در هر حرفه ای بتوان از مناسب ترین نمونه آن استفاده کرد. هر کدام از گیره های صنعتی در دسته بندی رومیزی یا ایستاده دارای ویژگی ها و قابلیت های مخصوص به خود می باشند.
گیره های صنعتی رومیزی: انواع گیره صنعتی رومیزی را می توان برای انجام فعالیت های مختلف، روی یک میز یا سطح ثابت نصب کرد. این گیره ها به کمک پیچ و مهره قابل نصب هستند و می توان سایر اشیاء یا لوازم دیگر را به آن وصل کرد. با توجه به شکل و حالتی که در این گیره ها وجود دارد، به آنها گیره های موازی نیز گفته می شود.
گیره های صنعتی ایستاده: در انواع مدل های گیره صنعتی ایستاده، قابلیت نصب گیره به جای خاصی وجود ندارد. این گیره ها دارای پایه های بلند و قابل تنظیم هستند که بر حسب نیاز افراد قابلیت کم و یا زیاد کردن ارتفاع آنها وجود دارد. این گیره ها روی سطح زمین قرار می گیرند و می توان کار یا جسم مورد نظر را روی آن محکم و یا سوار کرد. این گیره ها بیشتر در صنعت خودروسازی به کار می روند که از مقاومت و کارایی بالایی برخوردارند.
گیره و ابزارهای پرکاربرد در فعالیت های نجاری و کارگاهی
برخی از نمونه های گیره صنعتی و بعضی از ابزارها وجود دارند که در شاخه های مختلف صنعت دارای کارایی های بسیار زیادی هستند. در ادامه به برخی از این ابزارها و کاربردهای آنها در فعالیت های صنعتی اشاره خواهیم کرد.
میز صلیبی
یکی از ابزارهای کاربردی در صنعت نجاری و بسیاری از صنایع مختلف دیگر، میز صلیبی است. این میز در اندازه و ابعاد مختلف با توجه به نیاز کاربر و نوع فعالیت او طراحی و ساخته می شود. این میز برای انجام کارهای صنعتی مثل فرزکاری و برشکاری با دقت بالا کاربرد دارد. امکان نصب گیره های صنعتی مختلف روی میز صلیبی وجود دارد که کار کردن را برای افراد راحت تر می کند. در ساخت میزهای صلیبی از مواد آلومینیومی و آلیاژهای مقاوم استفاده می شود که باعث بالا رفتن عمر مفید آنها برای کاربران شده است. این میزها در طرح های مختلف ساخته می شوند که کاربردی ترین آنها شامل نمونه های تک جهته، دو جهته و نمونه های زاویه دار می باشند.
گیره زیر دریلی
این نوع از گیره صنعتی همان طور که از نام آن نیز مشخص است برای نگه داشتن اجسام مختلف در زیر دریل است. آلیاژهایی که در ساخت این نوع از گیره به کار می رود معمولا فولاد و چدن می باشد. این آلیاژها باعث بالا رفتن کیفیت و دوام گیره های زیر دریلی می شوند. گیره های زیر دریلی با توجه به نوع استفاده در حوزه های مختلف صنعتی در اندازه های مختلف طراحی و ساخته می شوند. برای انجام کارهایی مثل سوراخ کاری، معرق کاری، براده برداری و..می توان از این گیره استفاده کرد.
گیره زیر فرز و صفحه تراش
یکی دیگر از نمونه های پرکاربرد گیره صنعتی، مدل های زیر فرز و صفحه تراش می باشند. این گیره ها مناسب برای انواع دستگاه های تراشکاری هستند که در اندازه های مختلف ساخته می شوند. در ساخت این گیره ها نیز از آلیاژهایی مثل فولاد و چدن استفاده می شود. نوع آلیاژ به کار رفته در این گیره ها بسیار مهم است و باعث کیفیت و ماندگاری بالای آنها می شود. بیشترین کاربرد از این گیره ها در صنعت تراشکاری است که برای ثابت نگه داشتن قطعات به کار می روند. این گیره ها با حرکت کشویی که دارند باعث ایجاد دقت بالا هنگام انجام کار تراشکاری می شوند.
نمونه های متنوع گیره صنعتی در حوزه های مختلف بسیار زیاد است. روز به روز با پیشرفت تکنولوژی و روش های جدید فعالیت، طراحی و مدل گیره ها نیز تغییر می کند. گیره ها در حالت کلی باعث ایمنی و راحتی انجام کار در کارگاه های مختلف صنعتی می شوند. تعداد زیادی تولید کننده گیره های صنعتی در جهان وجود دارد که محصولات خود را با درجه های کیفی و تنوع گوناگون به بازار عرضه می کنند.