منظور از ماشین کاری، آن دسته از فرآیند هایی هستند که قطعات صنعتی مختلف با طی مراحل مختلف آن بخش های اضافی خود را از دست داده و کاملا صاف و صیقلی می شوند. این عملیات قطعه را به شکل و هندسه دلخواه درآورده و برای استفاده در تجهیزات مختلف آن را آماده می کند. انجام ماشین کاری تقریبا در همه کارگاه ها و شرکت های تولید ماشین آلات صنعتی ضرورت ویژه ای دارد و کارفرمایان باید تمام تجهیزات مورد نیاز برای انجام این فرایند را تهیه کرده و خط تولید خود را تکمیل نمایند.
از نظر بیشتر کارفرمایان مجموعه های تولیدی خرید تجهیزات ماشین کاری نیازمند هزینه سنگینی برای مجموعه آن ها دارد و به همین جهت میل به انجام این عملیات با روش هایی همچون ریخته گری و شکل دهی های سنتی دارند، غافل از اینکه در حال حاضر با افزایش دقت و سرعت در تجهیزات صنعتی انجام بیشتر فرایند های شکل دهی قطعات با روش های سنتی امکان پذیر نبوده و محصول تولیدی قطعا رضایت آن ها در پی نخواهد داشت.
برای انجام ماشین کاری های مورد نیاز قطعات صنعتی، مجموعه های تولیدی نیازمند تجهیزاتی برای نگهداری از قطعات و حرکات طولی و عرضی آن ها برای دسترسی بیشتر روی سطوح مختلف قطعه کار به منظور انجام تراشکاری و فرز کاری های مورد نظر خواهد بود.
تجهیزاتی مانند میز صلیبی، میز های تقویتی و انواع گیره های صنعتی از جمله این موارد هستند که کابرد های بسیار زیادی در تولیدات قطعات صنعتی فولادی، چوبی و پلاستیکی دارند. تولید این تجهیزات نیز به دلیل کاربردی که دارند از اهمیت ویژه ای در صنعت برخوردار هستند و تولیدی هایی مانند مجموعه میکرو صنعت هامون با داشتن سابقه طولانی در این حوزه، یکی از تولید کنندگان معتبر و شناخته شده در کشور است که محصولات خود را با بالاترین سطح کیفی به بازار سراسر ایران عرضه می کند.
در ادامه مطلب به روش ها و مراحل مختلفی که در فرایند ماشین کاری وجود دارند و همچنین نقش انواع گیره و میز صنعتی در انجام این عملیات اشاره خواهیم کرد.
مزایای ماشین کاری قطعات
ماشین کاری تشکیل دهنده شکل هندسی مورد نظر در قطعات است که اهمیت فراوانی برای مجموعه های تولید قطعات صنعتی دارد، به این صورت که دستورالعمل های مورد نیاز در اختیار کاربران فعال در این فرآیند قرار گرفته تا با استفاده از ابزار های تخصصی آن ها را روی قطعات پیاده سازی نمایند. به همین دلیل بیشتر تولید کنندگان و شرکت های قطعه سازی از مزایای این چرخه به خوبی آگاه بوده و تمرکز زیادی به این بخش از مجموعه خود معطوف کرده اند.
مزایای عمده ماشین کاری روی قطعات صنعتی با استفاده از ماشین آلات جدید عبارتند از :
- کارایی بیشتر نسبت به ماشین کاری دستی و سنتی قطعات
- دارا بودن تجهیزات ماشین کاری از دقت فراوان در انجام فرایند
- کیفیت بالا در پردازش های صورت گرفته روی قطعات کار
- انجام تراش کاری، فرز کاری و سوراخ زنی بر روی هر نوع قطعه با آلیاژ های مختلف (فولاد، چوب، پلاستیک و …)
- انجام ماشین کاری روی قطعاتی با ابعاد و اندازه های مختلف
- تسریع در انجام فعالیت های کاربران
با همه این مزایا ویژگی های مثبت گفته شده درمیابیم که استفاده از تجهیزات مربوط به ماشین کاری قطعات یک امر ضروری برای هر مجموعه تولیدی می باشد و این تولیدی ها باید برای ارتقای کیفیت محصولات خو و همچنین سرعت بخشیدن به ساخت آن ها باید از این عوامل بهره بگیرند.
روش های ماشین کاری مختلف روی قطعات صنعتی
استفاده از روش های مختلف ماشین کاری با استفاده از تجهیزات تخصصی بهترین راه برای تولید شکل هندسی مورد نظر برای قطعات تولیدی مختلف می باشد. روش هایی که در طی سال های اخیر رواج بیشتری در کشور ما پیدا کرده و با اصولی تر شدن این چرخه، کیفیت ماشین آلات و تجهیزات تولید شده مختلف نیز با افزایش روبرو شده است. در ادامه مطلب به برخی از روش های ماشین کاری قطعات خواهیم پرداخت، چرا که با شناخت روش های مختلف این فرایند با چشم بازتر تصمیم گرفته و نتایج مورد انتظار خود را از انجام فعالیت خود دریافت خواهید کرد.
-
تراشکاری
تراشکاری به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که طی مراحل آن قطعه کار به شکل هندسی مورد نظر کارفرمایان تبدیل شده و به همین جهت از اهمیت ویژه ای در چرخه تولید قطعات صنعتی مختلف برخوردار است. ماشین تراش، انواع میز صنعتی و گیره عمده ماشین آلاتی هستند که فرایند تراشکاری نقاط مختلف قطعه کاربرد دارند. وظیفه اصلی این تجهیزات به همراه یک کاربر آموزش دیده شامل تغییر ابعاد قطعات، پرداخت کاری و حذف بخش های اضافه و فرم دهی می باشد.
-
فرزکاری
فرزکاری یا براده برداری از دیگر روش ها یا به اصطلاح مراحل فرایند ماشین کاری است که وظیفه آن حذف قسمت های اضافی قطعه و پرداخت نهایی آن می باشد. این فرایند با استفاده از ماشین فرز برای ایجاد شکل دهی پیچیده بر روی قطعات صورت می گیرد. گیره زیر فرز و صفحه تراش و همچنین میز های صنعتی مختلف از دیگر تجهیزاتی هستند که در میسر شدن نتیجه بهتر این عملیات نقش دارند. گفتنی است که ماشین فرز دارای تیغه های مختلفی بوده که هر کدام مخصوص انجام تراش در نقاط مختلف قطعه کار می باشد.
-
سوراخکاری
سوراخکاری عبارت است از ایجاد سوراخ های هم شکل و همسان با سطح مقطع دایره بر روی قطعات کار که با استفاده از دستگاهی به نام دریل انجام می گیرد. این دستگاه دارای مقاطع مختلفی بوده و در حین انجام کار با سرعت بسیار زیادی در حال چرخش به روی سطح قطعه می باشد. دریل های صنعتی دارای انواع مختلفی هستند که پر استفاده ترین نوع آن دریل رو میزی است و در صنعت ساخت قطعات صنعتی کاربر بسیار زیادی دارد. علاوه بر آن گیره زیر دریلی و میز کشویی تقویتی نیز از دیگر ماشین آلاتی هستند که در انجام این عملیات نقش خواهند داشت.
نقش گیره صنعتی در فرایند ماشین کاری قطعات صنعتی
گیره صنعتی جزء تجهیزاتی است که با توجه به کاربردش در اکثر کارگاه ها و مجموعه های تولید قطعات صنعتی وجود داشته و نقش تعیین کننده ای در عملیات ماشین کاری قطعه کار ایفا می کند. این ماشین آلات دارای انواع مختلفی بوده که هر یک دارای ویژگی های مثبت زیادی هستند. پر استفاده ترین نوع این گیره ها که عمدتا در کارگاه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند شامل گیره زیر فرز و صفحه تراش و گیره زیر دریلی می باشد. تولید این نوع گیره ها در کشورمان توسط مجموعه میکرو صنعت هامون صورت می گیرد که یکی از تولیدی های معتبر و شناخته شده در این حوزه تولیدات صنعتی می باشد.
بیشتر ببنید: مشاهده محصولات گیره زیر فرز و صفحه تراش
نقش اصلی این تجهیزات نگهداری از قطعه در هنگام تراش و سوراخ زنی ها با استفاده از فک های ثابت و متغیری است که روی آن تعبیه شده و با تنظیم این فک ها قطعه بصورت ثابت در یک نقطه قرار خواهد گرفت و از لغزش های ناگهانی در امان خواهد ماند. با توجه به نقش گفته شده برای این گیره ها نتیجه می گیریم که استفاده از آن باعث تسریع در انجام فعالیت های ماشین کاری شده و همچنین سطح کیفی محصولات تولیدی را نیز ارتقا خواهد داد.