دانشنامه فنی

اهمیت نقشه کشی در تولید تجهیزات صنعتی

نقشه کشی صنعتی و تجیهزات

تولید انواع گیره صنعتی و میز های نگهدارنده قطعات صنعتی مانند سایر ماشین آلات نیاز به طرح های اولیه دارد تا فرایند تولید طبق همان طرح ادامه پیدا کرده و تبدیل به یک دستگاه صنعتی کاربردی شود. طرح های گفته شده از طریق نقشه کشی هایی که توسط کارشناسان و متخصصان این حوزه به وجود می آیند و پس از آن برای ادامه فرایند تولید وارد مراحل دیگر می شود.

در حقیقت نقشه هر سیستم صنعتی دستورالعمل و چراغ راهنمای اولیه برای هر طرحی است که در زمینه های مختلف می تواند کمک حال تولید کنندگان باشد و به کمک همین دستورالعمل ها شروع به ساخت دستگاه صنعتی خود کنند. برای تولید گیره های صنعتی نیز این رویه گفته شده وجود داشته و تولیدی هایی که در این زمینه فعالیت می کنند در وهله اول اقدام به نقشه کشی طرح ها توسط متخصصان خود می کنند. سپس به سراغ قالب سازی از طریق طرح های تولید شده رفته و ادامه مراحل تولید را پیش می برند.

مجموعه میکرو صنعت هامون نیز با دارا بودن از تکنسین و متخصصانی که در امر نقشه کشی صنعتی فعالیت می کنند، تمام طرح های اولیه خود را با استفاده از نقشه هایی که این تکنسین ها مدل ریزی کرده اند، تولید می کنند. رویه تولید همه محصولات این مجموعه اعم از گیره زیر فرز، گیر زیر دریلی، میز صلیبی، میز کشویی تقویتی و میز کشویی تک محور به همین شکل بوده و از استاندارد تولید ایده آلی برخوردار است.

در ادامه مطلب به جایگاه و فواید علم نقشه کشی و همچنین استاندارد های موجود در زمینه تولید تجهیزات صنعتی خواهیم پرداخت تا از اهمیت این علم در صنایع مختلف بیشتر آگاه شوید.

جایگاه نقشه کشی در تولیدات صنعتی

درمورد موقعیت و جایگاهی که علم نقشه کشی در زمینه تولیدات صنعتی باید بگوییم که این علم را می توان اولین مرحله از فرایند تولید تجهیزاتی مانند میز های صلیبی یا دیگر ابزار نگهدارنده قطعات دانست. این نکته را هم نباید فراموش کرد که طراحی نقشه های صنعتی فقط توسط مهندسان و طراحان این حوزه صورت خواهد گرفت و در صورت طراحی اصولی آن قطعا نتیجه عملیات تولید مجموعه های صنعتی رضایت بخش خواهد بود.

در حقیقت نقشه کشی یک راه گفت گو و مباحثه در علوم مهندسی است که اطلاعات مورد نیاز برای تولید یک ماشین، قطعه، سازه یا یک پروژه را به وضوح بیان می کند. این اطلاعات شامل اشکال هندسی، موقعیت ها و اتصالات مختلف، مشخصات و سایر اطلاعات مورد نیاز است. بنابراین هر مهندس باید به این زبان مسلط باشد و به راحتی از طریق آن با سایر مهندسان تبادل اطلاعات کند. توصیه می شود که حداقل مهارت های مورد نیاز برای یک مهندس نقشه نویس لزوماً توسط کارتوگرافی به طور حرفه ای به رسمیت شناخته نشود. هرچه در نقشه‌برداری و ترسیم بهتر عمل کنید، سریع‌تر و راحت‌تر می‌توانید تولیدات صنعتی خود را پیش ببرید و تجهیزاتی مانند گیره های صنعتی را با کیفیت مطلوب به دست مشتریان خود برسانید.

می توان به این صورت نیز بیان کرد که نقشه های صنعتی طراحی شده شامل اطلاعات کاملی است که حاوی اندازه و ابعاد قطعات، جنس و آلیاژ قطعه، مقدار پرداخت و ماشین کاری هایی که باید انجام شود و یا هر سوال دیگری که ممکن است برای تراشکار هنگام تراش قطعه پیش بیاید می باشد. با توجه به این گفته درمیابیم که یک تراشکار ماهر نیز باید از علوم نقشه کشی استفاده کرده و از دانش کافی برخوردار باشد.

فواید دانش نقشه کشی در طراحی تجهیزات صنعتی

استفاده از هر علمی تولیدات صنعتی فواید زیادی را برای مجموعه ها خواهد داشت و نقشه کشی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بکار گیری از این زبان برای تولید ماشین آلات صنعتی قطعا نتیجه مثبتی را به ارمغان خواهد آورد. یک تکنسین با دانش نقشه کشی قادر است تا با حذف و افزودن عناصر کاربردی در زمینه های مختلف، تغییراتی را در طرح ایجاد کند تا نقشه کش اشراف کامل به طراحی اولیه ایجاد کرده و با اطلاع از صحیح خواندن نقشه محصول عمل خواهد کرد.

نقشه های طراحی شده برای تولیدات صنعتی در واقع ایده هایی هستند که تمام جوانب ساخت محصول را از آغاز مسیر تا تبدیل شدن به یک ماشین صنعتی کامل را برای مجموعه ها مشخص می کند تا تصمیم گیری بهتری در جهت ارتقای کیفیت کلی محصول خود گرفته باشند. مهندسین مجموعه میکرو صنعت هامون با طرح ریزی نقشه های اولیه تجهیزاتی مانند میز صلیبی و گیره های صنعتی، نیاز کل مجموعه و ریخته گران را برای یک نمونه اولیه برای تولید محصول را فراهم می کنند تا نتیجه کار و تولیدات با کیفیت بالا به دست مشتری برسد.

در این نقشه ها علاوه بر نوع چیدمان بخش های مختلف دستگاه، جزئیات کاملی نیز از ابعاد فنی و اجرایی قطعات صنعتی به صورت دو بعدی مشخص می گردد تا مراحل دیگر تولید با دردسر کمتری پیش برود.

استاندارد های نقشه کشی تجهیزات صنعتی

علم نقشه کشی در حوزه های مختلف دارای معیار و استاندارد های گوناگونی است و نقشه کشی ماشین آلات صنعتی نیز از استاندارد های ملی و بین المللی چندگانه ای برخوردار است که تولید کنندگان باید طبق آن استاندارد ها محصولات خود را ساخته و راهی بازار کنند. به طور کلی این استاندارد ها به ارتقای سطح کیفی و فنی محصولات صنعتی تولید شده کمک کرده و بدون این معیار ها می توان گفت که دستگاه تولیدی تاییدیه لازم برای بکاری گیری از آن در صنایع مختلف را دارا نمی باشد.

استاندارد DIN فعال ترین معیار موجود در حوزه نقشه کشی تجهیزات صنعتی است که برای اولین بار در کشور آلمان بکار گرفته شد و سپس به کشور های دیگر نیز گسترش پیدا کرد. در ایران نیز نخستین استاندارد ملی در سال ۱۳۳۲ تاسیس شده و پس از چند سال به عضویت سازمان ISO (اتحادیه بین المللی موسسات ملی استاندارد) درآمد. به همین جهت کلیه ماشین آلات صنعتی تولید شده باید شامل این تاییدیه ها بوده باشند تا اجازه کاربری از آن ها در صنایع تولیدی صادر شود.

نقشه کشی رایانه ای برای طراحی تجهیزات صنعتی

نقشه کشی رایانه ای در حوزه تجهیزات و ماشین آلات صنعتی به معنی طراحی الگوی اولیه و نقشه قطعات با استفاده از برنامه های کامپیوتری مانند اتوکد می باشد که دقیق نوع نقشه کشی صنعتی نیز استفاده از این روش خواهد بود. چرا که تمامی ابعاد و اندازه بخش های مختلف قطعات با معیار های کاملا دقیق و جزئی برای ادامه مراحل تولید استخراج شده است. علاوه بر آن در این نوع نقشه کشی مدل های طراحی شده بصورت سه بعدی نیز در دسترس تولید کنندگان قرار می گیرد تا روند تولید با استفاده از این طرح های استاندارد راحت تر شود.

با توجه به گفته های بالا در میابیم که در زمینه ساخت دستگاهی مانند میز صلیبی یا گیره زیر فرز و صفحه تراش، مجموعه های مختلف تولید کننده نیازمند نقشه ها و مدل های اولیه برای تسریع تولیدات خود خواهند بود و این نقشه کشی جزء فرایند های اصلی تولید کارخانه ها محسوب می شوند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *